Kickstarta och effektivisera ditt jobbsökande!

Nu är det nytt år och vi tar nya tag! För många kan det kännas jobbigt att sätta igång med sitt jobbsökande och man skjuter kanske upp det till imorgon. När morgondagen kommer så skjuter man lite på det igen. Innan man vet ordet av det så har man skjutit upp det i en vecka. Därför får du här lite tips om hur man kan kickstarta och effektivisera sitt jobbsökande. Känner du att du  skulle vilja designa om ditt CV eller personliga brev så har vi ett inlägg här om hur man designar det lätt via Canva.

Så hur ska du då göra för att kickstarta och effektivisera ditt jobbsökande?

För att bäst kickstarta och effektivisera ditt jobbsökande är ett tips att först och främst börja med att fråga dig själv vad det är du kan och vill jobba med. Tänk då på vad som är viktigt för dig. Är det lönen, arbetsuppgifterna eller kanske möjlighet till att utvecklas?

Kolla också på vilka kompetenser du besitter. Har du exempelvis jobbat inom ett specifikt yrke där det kanske inte finns så många jobb just nu, till exempel inom restaurang och hotell, fundera då på vad annat du skulle kunna tänka dig att jobba med. Om du är bra på att hantera människor kanske du kan jobba med exempelvis barnomsorg. Eller du kanske vill passa på att skola om dig. Vi på Clustera Syd har jätteduktiga studie- och yrkesvägledare som kan hjälpa alla kandidater som är inskrivna hos oss att bestämma vad det är de vill göra och hur man bäst går till väga. 

Planera, planera, planera

Schemalägg ditt jobbsökande och planera vad du ska göra under dagen. Allt behöver inte planeras i detalj, men sätt dig gärna ner kvällen innan och skriv ner det viktigaste som ska göras under morgondagen och vad du ska börja med. Ett tips är att börja med något som är lätt och roligt, något som inte tar lång tid att göra, för att sedan direkt efter det ta något som känns lite jobbigare, något som du har skjutit upp. Det lätta tar du bara för att komma igång och det svåra tar du direkt efter för att få det gjort. För när det väl är gjort så kommer det kännas bättre för dig!

Ta en paus!

Glöm inte att ta pauser. Att söka jobb är ett heltidsjobb. Det kan vara väldigt psykiskt påfrestande att söka jobb så glöm inte att göra saker som du tycker är roliga också. Att ta en promenad i den friska luften gör att hjärnan och kroppen slappnar av lite, och det behövs. Dels för att du behöver slappna av och vila, men också för att bli ännu vassare på att skriva dina ansökningshandlingar och komma på andra sätt att söka jobb på. För det finns många sätt att söka jobb på, inte bara genom att leta annonser och skriva ansökningshandlingar så som CV och personligt brev.

Pomodoro metoden

Denna metod går ut på att arbeta fokuserat på en uppgift i 25 minuter utan distraktioner, sedan ta en paus på 5 minuter för att därefter upprepa. Varje period av fokuserat arbete kallas för en pomodoro, dvs. det italienska ordet för tomat, efter den tomatformade äggklockan som Francesco Cirillo använde på 1980-talet när han var universitetsstudent och utvecklade den här metoden. Efter fyra pomodoros bör du ta en längre paus på minst 15–30 minuter innan du återgår till arbetet igen. Prova och se hur det fungerar för dig!

Kickstarta och effektivisera ditt jobbsökande

Undvik massökningar

Visst kan det kännas effektivt att skicka ut massor av ansökningshandlingar, men tänk på att företag vill känna sig speciella, de vill känna att du verkligen vill jobba där. De märker ofta rätt tydligt att du har skickat samma ansökningshandlingar till flera andra företag. Därför kan det vara värt att tänka på att alltid anpassa ansökningshandlingarna till just företaget och tjänsten som du söker. Genom att göra det visar du företaget att du har lagt ner tid på att skriva till dem och det brukar uppskattas.

Lycka till med att kickstarta och effektivisera ditt jobbsökande!