Designa ditt CV med Canva

Med många sökande för samma tjänst är det viktigt att stå ut från mängden. Canva hjälper dig med just detta! Här kan du designa ditt CV och få det att se snyggt och professionellt ut. Canva är ett slags redigeringsprogram som finns tillgängligt på nätet. Det finns både som betalversion och gratisversion, men man kommer otroligt långt med gratisversionen. Fördelen med Canva är att det är väldigt användarvänligt och man kan skapa i stort sett allt möjligt från instagram inlägg,  bokomslag till dokument, så som exempelvis CV och personligt brev, på bara några minuter! Behöver du tips på hur man skriver ett personligt brev kan du läsa våra tips här.

Hur designar man ett CV med Canva?

Om du inte redan har ett konto hos Canva så föreslår jag att du skapar ett (det är gratis såvida du inte väljer att du vill betala för PRO versionen). När du är färdig med att skapa konto så är det bara till att sätta igång och utforska vad Canva har att erbjuda!

 1. Skissa upp vad du vill göra
  Ett bra sätt att jobba på är att först skissa fram det du vill designa på ett papper, då kommer designen till liv och du kan se det på ett annat sätt. 

 2. Välj rätt storlek på ditt dokumentDet första steget är att välja vad du vill designa. Det finns olika storlekar, exempelvis är ett CV i en A4 storlek så då bör man inte välja mall/storlek för tex ett instagram inlägg. Så välj rätt storlek från början.

 3. Menyn
  När du ska börja designa så kommer du se en svart meny till vänster. Där ser du:
 • Mallar: Här kan du se alla mallar som finns
 • Uppladdningar: Här ser du alla dina uppladdningar och kan ladda upp fler saker.
 • Foton: Här ser du de foton som finns. De som har en vattenstämpel är för PRO-användare.
 • Element: Här hittar du olika former (tex cirklar, trianglar, kvadrater osv), streck, ramar, stickers, diagram osv. Ramar används till exempelvis bilder.
 • Text: Här hittar du textverktyget.
 • Musik: Här finns musik som du kan använda. Vissa filer är för PRO-användare, men det finns även en hel del som är gratis.
 • Video: Här hittar du olika videos.
 • Bakgrund: Här finns olika bakgrunder som du kan använda dig av.
 • Mappar: I mappar hittar du saker som du har köpt och mallar/fotografier/videos som du har markerat att du gillar.
 • Under Mer (de tre punkterna) hittar du bland annat appar och integreringar som du kan använda (tex facebook).
 1. Mall eller egen design?
  Välj om du vill arbeta med en mall eller en egen design. Det finns flera mallar som man kan använda sig av, vill du använda ett CV så sök på ordet CV


 2. Mallar
  Väljer du att arbeta med en mall som är kostnadsfri så kan du ändra på alla element som finns där. Markera den bara så kan du ändra färg, bild, typsnitt, textens storlek osv. Vill du ändra på en bild som finns i ett element (ex i en cirkel) så kan du dubbelklicka på bilden. Då redigerar du den och kan ändra storlek eller ta bort den för att ersätta den med din egen bild. Vill du ersätta den så ladda upp din bild (via uppladdningar) och dra den dit du vill ha den eller in i en ram.
   
 3. Egen design
  Använd dig av de olika elementen i menyn till vänster för att skapa din egna och unika design. För att lägga till text väljer du helt enkelt text i menyn till vänster. Sätt in det antingen genom att dra och släppa eller klicka på texten/typsnittet som du vill använda!
CV